blogg.fridaj.se

blogg.fridaj.se

Göteborgs naturhistoriska museum!

ÄventyrPosted by Fridaj 19 Feb, 2011 18:35
Idag har jag, Jamie och Filippa vart på Göteborgs naturhistoriska museum! www.gnm.se och det va skitkul! :D har alltid velat åka dit men det har aldrig blivit av, men så pratade vi om vad vi skulle hitta på idag, så kom jag å tänka på att det hade vart kul att besöka ett museum, och billigt dessutom, så sagt och gjort så åkte vi dit! :) 40:- kostar det om man är över 25 år (yngre är gratis), och då får man besöka 5 stycken museum under ett år för det priset, så det är ju galet billigt, med tanke på vad man får. Vi alla tre tyckte det va jättekul och intressant! Denna röda fisken var så söt, han hade så stora ögon! :DVärldens enda uppstoppade blåval! År 1865 simmade den stackaren för nära land och fastnade på ett skär inne i Askimsviken, söder om Göteborg, där han dog då han inte kom loss. Direktör James Dickson köpte valen och A.W. Malm som arbetade vid Göteborgs museum fick ta hand om kroppen. Den släpades in till Lindholmens varv där man drog upp den på en slip. Där flådde man kroppen och började bygga en trästomme som man sedan skruvade fast skinnet på med massor av mässingsskruvar.
Man byggde den i tre delar som kan tas isär när man skall flytta på den. Inne i valen inredde man en salong med träbänkar och handtryckta tygtapeter. Man kan komma in i valen om man öppnar överkäken. Men i början av 1900-talet så kom man på ett älskande par inne i valen och man bestämde därefter att hålla valen stängd, förutom vid speciella tillfällen som när det är val i Sverige.

(Visst läser jag duktigt på faktatavlorna? och kommer ihåg allt så bra också ;))
Rekommenderar verkligen folk att åka dit, var skitstort och intressant! Lika coolt som Universeum bara det att där hade det kostat över 500:- för oss tre, och här kostade det 80:-, och vi kan gå tillbaka fem gånger om vi vill, så ja. ;) Museum är underskattade!! :)